Zastosowanie wędzonej papryki

Większość ludzi mylnie sądzi, że papryka wędzona pochodzi z Węgier. Co prawda Węgrzy mają duże spożycie papryki, jak chociażby ich słynny gulasz. Natomiast wędzenie papryki pochodzi z Hiszpanii, tak samo, jak przyprawa – wędzona papryka. Do Hiszpanii przywędrowała z Peru, gdzie były hodowane i uprawiane pierwsze gatunki i odmiany papryki. Papryka wędzona ma swoje zastosowanie nie tylko w kuchni hiszpańskiej, czy węgierskiej.

Jak i do czego używać wędzonej papryki?

papryka wędzona w dużym opakowaniuPatrząc na przemysł spożywczy z powodzeniem papryka wędzona może być naturalnym i zdrowym źródłem aromatu dymnego lub wędzarniczego – jest w 100% naturalna i nie jest aromatem. Z pewnością można używać jej do ryb, mięs, nabiału, czy tworzyć swoje własne kompozycje przyprawowe z bazą wędzonej papryki. Świetnie również nada się do zup – podkręci smak tradycyjnej pomidorowej, czy nada nowego wymiaru kremowi z dyni. W tradycyjnej kuchni może spokojnie zastąpić „normalną” paprykę dodając nowego wymiaru potrawie. Patrząc na pochodzenie przyprawy to śmiało można inspirować się Hiszpanami, którzy swoją sławną kiełbasę – chorizo – doprawiają właśnie papryką wędzoną. Należy jedynie pamiętać, iż z przyprawą nie ma co przesadzać – podczas procesu tworzenia nabiera gorzkiego smaku.

Jak widać papryka wędzona ma wiele zastosowań w kuchni (nie tylko w tej, z której się wywodzi). Dzięki niej możemy przygotować potrawy inaczej niż zwykle lub postarać się o wymyślenie własnych receptur. Papryka wędzona daje wiele możliwości, a dymny aromat zmieni postrzeganie wcześniej przygotowywanych dań. Ważne aby w kuchni się bawić, smakować i nie bać się eksperymentować.

Czytaj więcej na stronie: https://www.aledobre.pl/9485,Wedzona_papryka_slodka_lagodna_w_proszku_100_g_oryginalny_produkt_wegierski.html

Możesz również polubić…